MENI
ZAPRI

Adventisti.si je uradna spletna stran Krščanske adventistične cerkve v Republiki Sloveniji.

Adventisti smo predani pomagati ljudem razumeti Sveto pismo ter najti svobodo in upanje v Jezusu.

Cerkvena organizacija

Krščanska adventistična cerkev ima predstavniški sistem upravljanja. To pomeni, da avtoriteta v Cerkvi prihaja od vernikov krajevnih cerkva, ki izvršilno odgovornost zaupajo predstavniškim telesom in uslužbencem, ki vodijo Cerkev.

Obstajajo štirje nivoji Cerkvene organizacije:

  1. Krajevna cerkev, ki jo sestavljajo posamični verniki.
  2. Konferenca (ali misija), ki jo tvori več krajevnih cerkva v regiji ali državi.
  3. Unija konferenc, ki jo tvorijo konference ali misije znotraj večjega geografskega področja (ena ali več držav)
  4. Generalna konferenca, ki združuje unije s področja vsega sveta. Divizije so področni uradi Generalne konference z administrativno odgovornostjo za določeno geografsko področje.

Na vsaki stopnji upravljanja se odvija demokratični proces volitev. Krajevne cerkve izbirajo svoje uslužbence in odbore z večino glasov vernikov. Cerkve izbirajo delegate za konferenčna zborovanja, ki se odvijajo vsako četrtlo leto. Izvršilno avtoriteto ima Izvršni odbor konference in konferenčni uslužbenci (običajno predsednik, tajnik in blagajnik), ki jih izvolijo na konferenčnem zborovanju. Podoben proces poteka vsakih pet let na zasedanjih Unij konferenc in Generalne konference, kjer se volijo uslužbenci in odbori, podajajo poročila in sprejemajo poslovniki.

Generalna konferenca je najvišja organizacijska in upravna enota Krščanske adventistične cerkve. Administrativno je sestavljena iz 13 divizij oz. področij, ki vodijo delo Cerkve na določenem geografskem področju. Divizije in njihovi sedeži po svetu so označeni na zemljevidu oz. v povezavah pod zemljevidom:

Naše verovanje

Verovanje adventistov naj bi prežemalo celotno posameznikovo življenje. Temelji na Svetem pismu, ki daje prepričljivo sliko o Bogu. Raziskujte, doživljajte in spoznavajte Njega, ki želi izboljšati vsa področja vašega življenja.

Adventisti.si je uradna spletna stran Krščanske adventistične cerkve v Republiki Sloveniji

crossmenu