Vera Desmonda Dossa, junaka filma Greben rešenih

 

Slovenski kinematografi so pred nekaj dnevi začeli prikazovati igrani film Mela Gibsona z naslovom Greben rešenih (ang. Hacksaw Ridge). Gre za dramatičen film, ki je bil posnet po neverjetni resnični zgodbi iz 2. svetovne vojne o ameriškem junaku Desmondu T. Dossu, adventistu, ki nikoli ni poprijel za orožje, a je kljub temu kot bolničar požrtvovalno rešil več kot 75 vojakov v krvavi bitki na Okinawi.

Tako so v napovedniku Koloseja zapisali o filmu Greben rešenih“Režiser Mel Gibson predstavlja navdihujočo resnično zgodbo o bolničarju Desmondu, ki želi v času druge svetovne vojne pomagati tovarišem v boju. Pridruži se vojski, vendar zaradi verskih in moralnih prepričanj zavrača nošenje in uporabo orožja, kar povzroči neodobravanje nadrejenih in jezo tovarišev. Desmond kljub vsem preprekam vztraja pri svojih idealih in doseže, da ga pošljejo na bojišče, kjer vsem dokaže pravi pomen predanosti in resničnega poguma.” 

Več o filmu in njegovi vsebini lahko preberete na spletni strani Koloseja, kjer lahko vidite tudi video napovednik: http://www.kolosej.si/filmi/film/greben-resenih/

Vas zanima, kaj je bil vir moči in navdiha pogumnega moža, ki nikoli ni prijel za orožje, a vseeno velja za enega navečjih herojev druge svetovne vojne? Želite izvedeti kako lahko načela, ki so botrovala njegovim junaškim dejanjem, dejavno uporabimo pri soočanju z osebnimi izzvi, s katerimi se spopadamo iz dneva v dan?

Knjižica Vera Desmonda Dossa je zgodba o resničnem junaku filma Greben rešenih – poročilo o skromnem vojaškem bolničarju med drugo svetovno vojno, ki ni hotel nositi orožja. Desetar Desmond T. Doss je 5. maja 1945 med bitko na otoku Okinawa z bojišča na grebenu “Hacksaw” požrtvovalno rešil vsaj 75 ranjenih vojakov, za kar je bil še istega leta nagrajen s kongresno medaljo časti – najvišjo nagrado Združenih držav Amerike za vojaško osebje.

Temelj življenja in junaških dejanj Desmonda Dossa je bila njegova trdna vera v Boga. V tej knjižici boste lahko tudi vi odkrili učinkovite načine za rast svoje vere ter izvedeli več o osupljivem Bogu, ki je oblikoval usmiljen, predan in pogumen značaj bolničarja Desmonda Dossa.

Prenos PDF knjižice: PDF Vera Desmonda Dossa

Za ogled ali tiskanje knjižice v digitalni obliki potrebujete Adobe Reader. Če želite knjižico shraniti na svoj računalnik, kliknite z desnim gumbom na povezavo in potem izberite: “Shrani kot …” Če pa želite naročiti tiskano knjižico ali želite več informacij, nam pišite na naslov: info@adventisti.si

Kmalu pa bo na voljo za ogled tudi podnaslovljen dokumentarni film Oporečnik (The Conscientious Objector) režiserja Terryja L. Benedicta, ki je scenaristu Robertu Schenkkanu služil kot glavni temelj scenarija za film Greben Rešenih. V tem večkrat nagrajenem dokumentarcu sam Desmond T. Doss pove svojo zgodbo. Tukaj je napovednik (v angleščini):