The Journey – Evropski mladinski kongres

Avtor: Lučka Godina

Od 1.-5. avgusta je v španskem obmorskem mestu, Valencii, potekal adventistični mladinski kongres, ki se ga je udeležila tudi skupina sedemindvajsetih mladih iz Slovenije.

Na 24-urno pot so se podali v zgodnjih jutranjih urah ponedeljka, 31. julija. Na cilj so prispeli med prvimi in imeli tako še dovolj časa, da so glede na svoje želje  dan preživeli v ogledovanju znamenitosti mesta ali na peščenih plažah.  Uradno se je kongres namreč začel v torek zvečer- s tradicionalnim španskim plesom, nagovorom vodij mladih v obeh evropskih divizijah, slavljenjskimi pesmimi in ohrabrujočim duhovnim sporočilom pastorja Sama Leonorja. Slednji je mladim spregovoril vsak večer,  tema kongresa je bila »The Journey« (»Potovanje«).

Dnevi so bili polni raznolikih aktivnosti.  Jutra so se začela s telovadbo in slavljenjem Boga ter nato nadaljevala z »Journey Talks«, kratkimi razmišljanji treh oseb, katerih znanje je zajemalo različna področja, zaradi česar je vsakdo izmed govornikov predstavil isto temo z drugačnega zornega kota.  Mladi so lahko izbirali med velikim številom delavnic s področja zdravja, skrbi za ljudi in okolje, medosebnih odnosov, glasbe, oznanjevanja evangelija, teologije idr.  Udeležili so se lahko športnih aktivnosti, poglobljenih raziskovanj Svetega pisma  in si ogledali stojnice držav, zastopanih na kongresu.  Na le-teh so lahko okusili tradicionalno hrano in pijačo posamezne države, prisluhnili njeni značilni glasbi, se preizkusili v tradicionalnem plesu ter sprejeli izzive, za katere so bili nagrajeni z žigom države. Svoje stojnice so imele tudi univerze in druge organizacije Krščanske adventistične cerkve, kjer  so dobili udeleženci kongresa vpogled v njihovo delovanje in  vabilo k sodelovanju. Postavljeni so bili kotički za zasebno in skupinsko molitev ter prostori za druženje, sklepanje novih in obnavljanje starih prijateljstev.

Vsi udeleženci so lahko sodelovali pri ustvarjanju slike iz žebljev, ki je predstavljala Jezusov obraz. To sliko so v četrtek popoldan odpeljali na enega izmed glavnih trgov Valencie, kjer so se zaradi največje slike iz žebljev na svetu vpisali v Guinessovo knjigo rekordov.  Ob tem so se domačinom približali skozi raznorazne aktivnosti in med drugim delili letake z »Zgodbo žeblja«, zgodbo Jezusovega križanja in tez reformatorja Martina Lutherja. Na letaku je bil tudi naslov spletne strani, kjer so si lahko ljudje prebrali več o Krščanski adventistični cerkvi in tem projektu.

V petek je bil večerni program poseben zaradi čudovitega obreda  krsta sedmih mladih iz različnih evropskih držav, ki so tako pred približno štiri tisočimi ljudmi javno izpovedali svojo vero v Boga. Na poziv pastorja Leonorja pa so se odzvali sto trije mladi, ki so se odločili, da se želijo tudi sami krstiti.  V soboto je na dopoldanskem bogoslužju spregovoril pastor Pako Mokgwane, popoldan pa so na posebnem programu mladi slavili Boga z uporabo darov, ki jim jih je dal. V soboto zvečer se je kongres uradno zaključil in večina udeležencev se je domov odpravila v nedeljo zjutraj.

Slovenska delegacija je na poti domov naredila še kratek postanek v španskem mestu Lloret de Mar, znanem po lepih plažah, ter se varno vrnila v Slovenijo v ponedeljek popoldan.

Mnogi mladi so izrazili, da je bil ta kongres nepozabna izkušnja in da se že veselijo naslednjega, ki se bo odvil avgusta 2021.