Kako uporabljati glasbo za izboljšanje razpoloženja, spomina, inteligence in splošnega zdravja

Vir: Revija Čili&Zdravi

Nekega dne je tujec stopal mimo vaške cerkve. Nenadoma se je zaustavil, kajti skozi okna je zaslišal glasbo. Tiho je vstopil in poslušal. Cerkveni organist se je poskušal prebiti skozi skladbo Felixa Mendelssohna. Ko je skladba izzvenela, je tujec pristopil k organistu in ga vljudno prosil, če lahko kaj zaigra. „Nikomur razen mene ni dovoljeno igrati na teh orglah,“ ga je le-ta odločno zavrnil.

Ker pa je tujec vztrajal, je organist končno popustil. Prišlek se je usedel za instrument in začel igrati isto skladbo. Čudovit harmoničen zvok, ganljiv in melodičen je izpolnil cerkev. Osupel organist je s spoštovanjem vprašal tujca, kdo da je. „Felix Mendelssohn, skladatelj,“ se je glasil prijazni odgovor.

V rokah prave osebe glasba lahko postane mojstrovina, ki poživlja in navdihuje, zato je pomembno, da se naučimo prepoznavati in ceniti glasbo, ki lahko izboljša stanje uma in omogoči boljše počutje.

 Kako vpliva glasba?

Dobra glasba poživi um in čustva, nagovori čut za etiko in estetiko ter prebudi občudovanje lepote in izjemnosti. Vpliv glasbene terapije se uporablja že stoletja. Bil je znan v starem Egiptu in Asiriji. Celo grški filozofi, Platon, Homer in Aristotel so ugotovili, da ima glasba lahko pozitivne učinke na telo in um. Tipičen primer glasbene terapije je svetopisemsko poročilo o kralju Savlu, ki je poklical harfista Davida, da mu ob vznemirjenju ali malodušju igra pomirjajočo glasbo.

Glasba uravnava razpoloženje, česar se dobro zaveda industrija javnih medijev. Zakaj ni potrebno spreminjati glasbe holivudskih filmov, ko se prevajajo v tuje jezike? Zato ker glasba prestopa kulturne meje in se um in telo povsod odzivata podobno na sprejet dražljaj. Glasba izzove telesni odziv hitreje in močneje, kakor to stori poezija.

Glasba kot zdravilo

Pokazalo se je, da glasbena terapija opazno zniža raven stresnega hormona kortizola in povzroči izboljšanje razpoloženja pri bolnikih s težko obliko depresije. Raziskava med depresivnimi mladostniki je ugotovila, da prava vrsta glasbe prestavi dejavnost možganov iz desnega čelnega režnja na levega, kar je fenomen, povezan s pozitivnimi vplivi in razpoloženjem.

Prav tako je ugotovljeno, da glasbena terapija izboljša spomin, učinkovitost, motorične spretnosti, koordinacijo, koncentracijo, pozornost, imunski odziv, inteligenco in sposobnost učenja ter zniža krvni tlak in raven stresa.

Spremeniti glasbeno dieto

Samo zato, ker ne uživate v jabolkih, ne pomeni, da jabolka za vas niso dobra. Dejstvo je, da kakor sadje in zelenjava predstavljata optimalno hrano za telo, tako določene glasbene zvrsti nudijo optimalno hrano možganom. Tudi če niste prepričani, da vam je všeč, jo preizkusite – tako kakor bi poskusili zdrava živila, ki so vam koristna. Izberite poživljajočo, uravnovešeno in harmonično glasbo, ki je uglašena z naravnimi ritmi vašega telesa, pa boste presenečeni, kako se bo izboljšala vaša zmožnost razmišljanja in duševno počutje.