RECEPTI S STROČNICAMI IN ZELENJAVO

Marjanca Hari

Fižolov namaz

  • 2 skodelici kuhanega fižola (sami izberemo vrsto fižola)
  • ¾ skodelice stebelne zelene, narezane
  • ½ žličke soli
  • 1 manjši strok česna, nasekljan
  • 1 manjšo narezano čebulo
  • 1 žlico olivnega olja
  • Nekaj žlic vode

Vso zelenjavo dušimo v malo vode in olju. Ko se zmehča, dodamo sol in fižol ter vse sestavine dobro zmešamo v električnem mešalniku, da dobimo gladko maso. 

Različica: umešamo 4 žlice drobno narezanih oliv. 

1 skodelica = 2,5 dcl

Lečina omaka

  • 1 skodelico leče skuhamo s 3 skodelicami vode in 1 žličko soli.

V drugi posodi dušimo:

  • 1 srt strok česna
  • 1 srednje velika čebula, narezana
  • ½ žličke origana
  • ½ žličke bazilike
  • ½ žličke sladke rdeče paprike
  • 2 žlici olivnega olja
  • 5 žlic vode

Ko je čebula mehka, dodamo:

  • 2 skodelici paradižnikove mezge
  • ½  skodelice zdrobljenih sončničnih semen

Kuhano lečo

Vse sestavine dobro premešamo in kuhamo še 5 – 10 minut. 

Postrežemo s kuhano ajdovo kašo , krompirjevim pirejem, kuhanim rjavim rižem itd.

Grahova juha

  • 2 skodelici kuhanega zelenega graha
  • 1 narezana čebula
  • 1 manjši gomolj zelene, narezan na drobne kocke
  • 2 narezana krompirja
  • ½  žličke soli
  • 1 l vode
  • Po ½ žličke bazilike, timjana in majarona
  • 1 lovorjev list
  • 2 žlici narezanega peteršilja
  • 2 žlici olja
  • ½ skodelice zmletih mandeljnov

Grah (če ni iz konzerve) skuhamo. Čebulo dušimo na olju in nekaj žlicah vode. Dodamo zeleno, krompir in ostalo vodo ter začimbe. Ko se zelena in krompir zmehčata, dodamo še ostale sestavine in kuhamo še nekaj minut.

Različica: odstranimo lovor in zmešamo z električnim mešalnikom, da dobimo kremno juho. Obogatimo lahko z 1 skodelico sojinega ali kokosovega napitka ali posnetim mlekom.

Pečena zelenjava s špageti in čičerko

  • 250g polnozrnatih špagetov
  • 1 zelena paprika, narezana na trakove
  • 2 korenčka, narezana na tanke kolobarje
  • 1 bučka, narezana na kocke
  • 1 srednja velika čebula, narezana na kolobarje
  • 1 strok česna, narezan na tanke ploščice
  • 1 večji paradižnik, narezan na tanke kolobarje
  • 1 žlička soli
  • ½ žličke suhe bazilike ali 1 žlica narezane sveže bazilike
  • ½ žličke origana ali 1 žlica narezanega svežega
  • 2 žlici olivnega olja
  • 2 skodelici kuhane čičerke

Vso zelenjavo in začimbe pomešamo z oljem in 4 žlicami vode in jo spečemo na manjšem pekaču pri 180stopinj C. Zelenjavo lahko spečemo tudi na žaru. 

Pečeni zelenjavi primešamo toplo čičerko. 

Špagete skuhamo v slani vodi in odcedimo ter damo na večji krožnik. Pečeno maso potrosimo čez kuhane tople špagete.

Različica: namesto testenin lahko uporabimo kuhano ajdovo ali proseno kašo ali kuhan rjavi riž ali krompir v kosih. Namesto čičerke lahko uporabimo grah ali lečo.