Novi sev virusa covid-19 – kaj moramo vedeti o njem?

Zdravnik infektolog odgovarja na vprašanja o novem sevu koronavirusa novice Univerze Loma Linda

Ob koncu leta 2020 je bil odkrit nov sev koronavirusa, kar je znova izzvalo zaskrbljenost. Jonathan Arcobello, zdravnik infektolog na Univerzi Loma Linda, skupaj z mnogimi drugimi zdravniki odgovarja na vprašanja širše skupnosti o tem sevu.

“Ljudje sprašujejo, ali je mutirani koronavirus nalezljivejši, ali bodo cepiva učinkovita proti tej različici in kaj naj storijo, da bi si zagotovili varnost,” pravi.

Sledi je povzetek tega, kar naj bi po njegovem mnenju vedeli:

Virusi ves čas mutirajo oz. se spreminjajo

Nekateri virusi se spreminjajo bolj drastično in hitreje kot drugi, pravi Arcobello. “Ni presenetljivo, da se je ta virus spremenil.” Virus se je spremenil že mnogokrat, odkar je bil leta 2019 odkrit. “Pomembno je vedeti, da so varnostni ukrepi ostali isti: umivanje rok, nošenje maske in distanciranje od ljudi, kadar se počutimo bolne,” pravi Arcobello.

Uvodna analiza: nova različica je bolj nalezljiva, vendar ni bolj smrtonosna

Glede na poročilo Centra za nadzor in preventivo bolezni se novi sev širi lažje in hitreje kot ostali sevi. Sev je verjetno nalezljivejši zaradi beljakovinskih bodic na celici virusa, ki se lažje vežejo na človeške celice v nosu, pravi Arcobello.

“Kljub temu da je novi sev bolj nalezljiv, doslej nismo opazili dokazov, da bi bil nevarnejši ali da bi povzročal resnejši odziv,” pravi. Virus ni postal močnejši ali smrtonosnejši, temveč se je prilagodil in postal lažje prenosljiv.

Cepivo pokriva različne mutacije

Čeprav mutacije spreminjajo genom virusa, naj bi bilo pri novem sevu cepivo učinkovito. “Raziskovalci in znanstveniki nadaljujejo spremljanje mutacij, da bi zagotovili učinkovito testiranje in cepivo,” pravi.