Ko zelenjava zadiši

Avtor: Rosvita Abram

V torek, 21. maja je v kuhinji Osnovne šole Jurij Dalmatin v Krškem potekala kuharska delavnica priprave veganskih jedi z naslovom »Ko zelenjava zadiši«, ki sta jo organizirali Krščanska adventistična cerkev in HD ADRA Slovenije.

Delavnico je vodila Marjanca Hari Novinšek, dr. dent. med, ki je na začetku imela krajše predavanje o pomembnosti pravilne kombinacije živil, da se zadostijo potrebe kompletnih beljakovin, ko se namesto mesa uporabljajo živila rastlinskega izvora, o prednostih doma pečenega kruha iz moke polnozrnatih žit ter podala nekaj nasvetov, kako živeti zdravo in polno življenje.

Sledil je praktični del priprave veganskih jedi, s poudarkom na pripravi vsega kar nadomešča vse oblike mesa, pečenk, burgerjev, zrezkov in polpet, zraven pa so se še pekli kruhki, potica, kuhale juhe, omake in pripravljale solate. V dobri uri in pol je res lepo dišalo po zelenjavi in zadovoljni udeleženci so bili navdušeni nad okusi številnih veganskih jedi, ki so jih pripravili.

»Osvobodimo se, razširimo naš krog sočutja in s tem objemimo vsa živa bitja in naravo v vsej njeni lepoti.« Albert Einstein