6 opomnikov za preobremenjene možgane

Vir: Revija Čili&Zdravi

Priznam, da je moj spomin malce pomanjkljiv. Čeprav redko pozabim na rojstni dan prijateljev (zahvaljujoč Facebooku!), si nikakor ne morem zapomniti imen. Potem pa je tu še težava z avtomobilskimi ključi, ki jih kar naprej izgubljam. Vprašajte mojega soproga, pa vam bo povedal, da večkrat odpeljem z njegovimi ključi in avtomobilom in mu prepustim nalogo iskanja ključev mojega vozila.

Moji spominski spodrsljaji niso izjema. Sploh ni čudno, da včasih kaj pozabimo, če upoštevamo na tisoče koščkov informacij, ki naj bi si jih zapomnili, od osebnih identifikacijskih številk in internetnih gesel do rojstno-dnevnih datumov in raznih opravil. Celo v času pametnih telefonov in elektronskih koledarskih opomnikov založimo denarnico, pozabimo vzeti s seboj dežnik ali se ob srečanju z novim sosedom ne spomnimo njegovega imena.

Da bi pomagali svojim preobremenjenim možganom so si zaposleni ljudje omislili nekaj precej nenavadnih načinov pomnenja. Nekateri si zapisujejo stvari na dlan, drugi postavljajo listke v svoje čevlje. Seveda pa ni pomembno, kako trapast se zdi opomnik, pomembno je, da deluje.

„Ti neobičajni načini so dejansko dobra zamisel,“ pravi Alan Searleman, raziskovalec na St. Lawrence University v New Yorku. Uporaba t. i. ‘zunanjih spominskih pomagal’ je eden izmed najučinkovitejših in najlažjih načinov za izboljšanje spomina.

„Najboljši spomin zbledi v primerjavi z najmedlejšim črnilom,“ pojasnjuje Searleman. „Če pustite fizični opomnik, boste težko kaj pozabili. Ker so zunanja spominska pomagala očitna, ne obremenjujejo uma in omogočajo možganom, da se ukvarjajo s pomembnejšimi stvarmi,“ pravi Searleman.

Da se boste lažje spomnili pomembnih življenjskih stvari, smo vam izbrali nekaj preizkušenih in učinkovitih spominskih opomnikov. Le na njihove slabosti bodite pozorni.

 1. VSEPRISOTNI LISTKI
  Seveda si lahko pošljete elektronsko pošto ali posnamete sporočilo na telefon, toda mnogi ljudje še vedno zaupajo tem živahno obarvanim samolepljivim listkom, ki jih s pomembnim sporočilom prilepijo na hladilnik, ogledalo ali zaslon računalnika.
  Zakonca Micki in Jerry Hendricks iz Illinoisa pravita, da brez njih ne moreta živeti. „Pritrjujem jih povsod,“ pravi Micki, „na primer na ogledalo v kopalnici ali na telefon, da jih opazim zjutraj, ko vstanem. Prav tako na armaturno ploščo v avtu, kadar se moram spomniti kakega zmenka.“ Tudi njen mož Jerry jih redno uporablja. „Občasno mi prilepi listek celo na sušilnik za perilo s pripisom: Prosim očisti filter po vsakem sušenju!“ pravi Micki smeje.
  Mary Klatt iz Chicaga namesto listkov raje uporablja svoje dlani: „Na roko si označim piko ali križec,“ pravi. „Čeprav se mi ljudje zaradi tega posmehujejo, je zame pomembno le to, da deluje. S tem se največkrat opomnim, da moram zjutraj preparkirati avto iz plačljivega območja, da ne dobim globe.
 2. TO NE SODI SEM
  Premestite neki predmet na drugo mesto, pa se boste morali spomniti, zakaj ni tam, kamor sodi. Jenny Forsberg iz Kalifornije na ta način pomaga možu, da ne pozabi vzeti kosila v službo.
  Avtomobilske ključe odloži v hladilnik na vrh škatle s kosilom.
  Tak trik vam lahko uspe že s škatlo za robčke. Nek moški iz Wisconsina zvrne na tla škatlo z robčki, kadar se ponoči spomni nečesa, kar mora upoštevati zjutraj. Na tleh ležeča škatla ga zjutraj spomni, kar bi sicer pozabil.
 3. ZVONEC ZVONI TODA ČEMU?
  Nastaviti si alarm za zmenek ali srečanje je odlična ideja, dokler se spomnite, česa vas alarm spominja! Bolje bo, da si poleg alarma zapišete še razlog zvonjenja.
 4. CELOVITI NAČRT
  Morda boste najtežje nekaj pozabili, če boste „celotni seznam“ hranili na enem mestu. Pri tem ni najpomembneje, ali si boste izbrali preprost stenski koledar ali kompliciran pametni telefon, pomembno je, da imate en sam prostor, kamor odlagate sporočila, opomnike in sezname.
 5. IGRA IMEN
  Najbolj neprijetni spominski spodrsljaji nas doletijo, kadar se po večkratnem srečanju z nekim človekom še vedno ne spomnimo njegovega imena. „Ne gre za zgodnje znamenje senilnosti,“ pravi Searleman, „saj je povezovanje obrazov z njihovimi imeni najpogostejša spominska težava. Kot primer naj vam omenim moškega iz Kalifornije, ki redno jé v bližnjem lokalu. Ob prihodu ga je lastnik lokala vedno pozdravil po imenu, sam pa se nikoli ni mogel spomniti njegovega imena, da bi mu vrnil prijaznost.
  Odločil se je prekiniti slabo navado, zato je razmišljal o načinu, kako bi si zapomnil lastnikovo ime Paul. Povezal ga je z imenom svojega priljubljenega pevca Paula McCartneya in od takrat se ga vedno spomni. Imena se lahko spomni zaradi ustvarjene asociacije,“ pravi Searleman.
  Drugi način pomnenja imen je njihova slikovna predstavitev. Vzamete človekovo ime in ga spremenite v konkretni predmet oziroma podobo. Kolikor bizarnejša je podoba, toliko bolje. Besedno kodo – človekovo ime – spremenite v vizualno kodo, ki si jo lažje zapomnite.Tudi ta igra spomina ni popolnoma zanesljiva. Če se zgodi, da morate seznaniti dva znanca in se ne spomnite njunih imen, uporabite Searlemanov izhod v sili: „Poglejte oba v oči in vprašajte ‘Se vidva že poznata?’ ter umolknite. Sama se bosta predstavila drug drugemu, vi pa se boste izvlekli iz zadrege..
 6. S SKUPNIMI MOČMI
  Mož Charlotte Gnessin se je tako naveličal njene navade neprestanega zalaganja avtomobilskih ključev, da je poskušal najti rešitev. „Neprestano sem pogrešala ključe in to mu je šlo zelo na živce,“ pravi Gnessinova. „Vzel je kos elastike in z njim ključe privezal v notranjost moje torbice. Od takrat že dva meseca nisem izgubila svojih ključev.“ Čeprav se zdi nekoliko čudno, voziti s ključi, privezanimi na torbico, je to ne moti.
  „Potrebovala sem nekaj časa, da se navadim, vendar deluje,“ pravi Gnessinova in smeje doda „s skupnim prizadevanjem imava zelo dober spomin.“

Ne imejte slabe vesti, če ste odvisni od smolepilnih listkov ali ščebetanja telefona, ki spodbuja vaš spomin, saj občasno vsi potrebujemo takšno pomoč. Nepopoln spomin je največkrat preprosto znamenje prezaposlenosti in dandanes obstaja veliko tehnologij, ki nam pomagajo, da zmoremo vse – in da pri tem ničesar ne pozabimo