Neverjetno, že enajstič zapored. Kaj? Duhovni vikend za ženske. Potekal je od 27. – 30. 11. 2016 v LIFE centru v Crikvenici. Nekaj čez 70 žensk iz vse Slovenije se je družilo ter razmišljalo o prijateljstvu ter o tem, kdo je njihov najboljši prijatelj.Â

Četrtek. Konec oktobra je. Mrzlo je, prši in megla otežuje vožnjo. »Tokrat sem očitno izbrala prepozen termin za ženski vikend,« pomislim sama pri sebi. Zadnji predor preden se cesta začne spuščati proti obali. Sonce je. Številke na termometru v avtu naenkrat poskočijo iz 7 na 17 stopinj. “Bog, hvala ti. Vem, da nam boš znova dal čudovit vikend.” Prispem v LIFE center. Veliko udeleženk vikenda je že tam. V centru se počutijo kot doma, tudi tiste, ki so tu prvič. Povsod smeh in objemanje. Večerja. Čisto preprosta, kljub temu pa se slišijo komentarji: “Ne vem, če sem kdaj jedla boljše testenine.” Zberemo se v dvorani. Prijateljstvo. Tako oguljena, pa vendar tako življenjsko pomembna tema. Že starodavni Pridigar je vedel: “Boljše je, da sta dva kakor eden, ker imata dobro plačilo za svoj trud: če namreč eden pade, ga njegov tovariš vzdigne, gorje pa enemu, če pade, ker ni drugega, da bi ga vzdignil. Tudi če dva spita skupaj, jima je toplo, a kako naj se ogreje en sam?In če koga izsiljujejo, mu dva stopita ob stran: trojna vrvica se ne pretrga hitro.” Začnemo na začetku: spoznamo se. Ker je udeleženk veliko, to ni lahka naloga. “Speed dating”. Pogovor in smeh.

Petek. Čudovito, sončno jutro. Za nekatere se je začelo z jutranjim sprehodom, druge je Nevena razgibala s telovadbo, tretje, zlasti mlajše, pa so si privoščile kakšno uro spanja več. Po zajtrku Tanja razkrije, kako običajno zjutraj pozdravi svojega najboljšega Prijatelja. Zgled, ki mnoge navdihne. Delavnice. Take, za žensko dušo. Eva pokaže, kako na naraven način poskrbeti za roke, Zdenka nas omami z dišavami. Malo kasneje pa nas omami vonj sredozemskega rastlinja ob Ljubezenski cestici. 8 km dolga sprehajalna steza v zaledju obale za marsikatero predstavlja velik izziv, toda prijeten klepet in čudoviti razgledi olajšajo vztrajanje do konca. Petek zvečer. Psihologinja Marijana zelo nazorno pojasni, da prijateljstvo ni luksuz, ampak potreba vsakega človeka.

Sobota. Suzano je Prijatelj pred nekaj urami obvaroval za volanom. Editi je priskrbel rešitev, preden se je problem sploh pojavil, Staši izpolnil dolgotrajno željo, Teji pomagal pri šolskih obveznostih. Zahvaljevanje. Slavljenje Boga v pesmih. In Estera, ki pojasni, kako graditi odnos s Prijateljem. Tanjini pogrinjki so prava paša za oči. Sprehodi in posedanje na soncu pa za dušo. Potem postane resno. Patricija preveri, kje so meje našega prijateljstva. Morda ostareli? Temnopolti? Drugače verujoči? Tujci? Begunci? In malo za tem nov izziv. Suzana in Petra razkrijeta svoj igralski talent in nas skupaj z Neveno pripeljeta do razmišljanja o naših prioritetah. Večerja in nov pogrinjek. Tokrat so za estetske užitke poskrbele udeleženke iz Ljubljane. In večer? Smeh, improvizirana modna revija ter še več smeha z Romano. Za lahko noč pa še film. Zabaven, pa vendar skrajno resen. Warrior Room.

Nedelja. Jutranji klepet z Bogom na obali. In vabilo: “Pridi takšna kot si”. In delavnice. In dišave. In slovo ob pesmi “Varna sem…”. In objemi, objemi, objemi. In posedanje na soncu, za bolj pogumne tudi kopanje v morju. Ob sončnem zahodu pa dokončno slovo. Pa nasvidenje naslednje leto, takrat že dvanajstič.