MENI
ZAPRI

Adventisti.si je uradna spletna stran Krščanske adventistične cerkve v Republiki Sloveniji.

Adventisti smo predani pomagati ljudem razumeti Sveto pismo ter najti svobodo in upanje v Jezusu.

Zakaj lahko cepljenje pomaga v boju proti novemu koronavirusu?

Podatki, ki temeljijo na dokazih, nasprotujejo sumom glede cepiva proti covidu-19.

Odkar je na razpolago cepivo proti covidu-19, se mnogi odločajo za cepljenje ali proti njemu.

Medtem ko je svet opazoval izredno hiter razvojni proces cepiva, povezan s političnim dialogom o tej temi, so nekateri ljudje prišli do svojih zaključkov, ki prispevajo k negotovosti ali celo zavračanju cepiva. Vendar pa strokovnjaki za varnost cepiv, ki so preučevali nova cepiva proti covidu-19, ugotavljajo, da so le-ta varna in učinkovita, kar pomeni, da imamo končno ključno orodje za ublažitev te pandemije – razen če ga ne bomo uporabljali.

K obotavljanju glede cepljenja prispeva tudi hitrost širjenja napačnih informacij in podatkov, ki ne temeljijo na znanstvenih dokazih. Te informacije zbujajo strah in oblikujejo mnenja, ki ne temeljijo na dejstvih ali znanosti. Kot del postopka raziskovanja in odobritve morata ameriški Center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) ter ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA) izpolnjevati več ravni predpisov in varnostnih ukrepov, hkrati pa zagotoviti pregledne in javno dostopne dokaze, ki opisujejo ugotovitve raziskovalnih študij za ponazoritev varnosti in učinkovitosti cepiva.

„Zaupamo FDA in CDC, da nas bosta vodila pri potrditvi ali odobritvi in priporočilih glede cepiv, na primer pri tem, kako jih dajati, kdo je pravi prejemnik, in drugih podrobnostih,” je dejal Jeffrey Kuhlman, glavni vodja za kakovost in varnost pri AdventHealth. „Podatki kažejo, da so prva razpoložljiva cepiva varnejša in najučinkovitejša v zgodovini razvoja cepiv. Za razliko od cepiva za ošpice ali otroško paralizo, ki sta sestavljeni iz oslabljenih živih virusov, sodobna cepiva stimulirajo naravni imunski sistem telesa z neaktivno mRNK (ribonukleinsko kislino), ki posnema virus.”

Potem ko je cepivo dosledno odobreno kot varno in učinkovito, se začne postopno uvajanje, ki pomaga zagotoviti pravično prednostno razvrstitev glede na tveganje izpostavljenosti in ranljivost različnih populacij.

Sveto pismo pravi, da so naša telesa Božji tempelj – naša naloga je, da ga varujemo. Prav tako Pismo pravi, da moramo ljubiti druge kakor samega sebe. Med pandemijo koronavirusa moramo upoštevati oboje, saj s tem zavarujemo pred covidom-19 sebe in druge ljudi.

(Ta članek je napisan za cepiva, ki temeljijo na tehnologiji cepiv z mRNK.)

Naše verovanje

Verovanje adventistov naj bi prežemalo celotno posameznikovo življenje. Temelji na Svetem pismu, ki daje prepričljivo sliko o Bogu. Vabljeni ste, da raziskujete, doživite in spoznavate Njega, ki želi izboljšati vsa področja vašega življenja.

Adventisti.si je uradna spletna stran Krščanske adventistične cerkve v Republiki Sloveniji

crossmenu