MENI
ZAPRI

Adventisti.si je uradna spletna stran Krščanske adventistične cerkve v Republiki Sloveniji.

Adventisti smo predani pomagati ljudem razumeti Sveto pismo ter najti svobodo in upanje v Jezusu.

Zakaj je nošenje obrazne maske prava stvar za preprečevanje okužbe?

Infekcijska zdravnica Jennifer Veltman razbija mite o koronavirusni maski.

Ameriški center za nadzor in preventivo bolezni (CDC) priporoča ljudem, da na javnih mestih nosijo maske za obraz ter tako omejijo širjenje COVID-19.  

Glede na izjave tega nacionalnega inštituta za javno zdravje lahko tisti, ki so v predsimptomatski fazi, virus razširijo, preden pokažejo simptome, zaradi česar je maska – skupaj s fizičnim oddaljevanjem in pogostim umivanjem rok – najboljši način za upočasnitev širjenja COVID- 19.

Kljub jasnim dokazom o učinkovitosti mask poteka o tej temi še vedno veliko razprav. “Napačne informacije o maskah so se razširile, vendar je najpomembneje, da si zapomnite, da lahko z nošenjem obraznega pokrivala pomagate drugim v družini in skupnosti,” pravi Jennifer Veltman, vodja nalezljivih bolezni na univerzi Loma Linda University Health.

Tako Veltmanova razbije najpogostejše nesporazume, ki krožijo o maskah in obraznih pokrivalih:

Mit: Če bom nosil masko, bom vdihnil preveč ogljikovega dioksida.

Dejstvo: Maske filtrirajo večje delce v zraku, ogljikov dioksid pa lahko enostavno izdihnemo skozi filtre. Delci koronavirusa so veliki 120 nanometrov, medtem ko so kisikovi veliki 0,120, delci ogljikovega dioksida pa 0,232 nanometrov. Velikost por v maskah N95 je običajno 100 do 300 nanometrov, kar pomeni, da bo povprečna posamezna pora dovolila vstop 1667 molekul kisika ter izstop 862 molekul ogljikovega dioksida. Druge maske imajo še večje pore, zato maska ne more omejiti pretoka kisika ali ogljikovega dioksida. Slednje ne pomeni, da se uporabnik ne počuti omejenega, vendar pa matematika in fizika nista v skladu s tem občutkom.

Maska je zelo učinkovita pri blokiranju kapljic, ki jih izdihujete, kašljate ali kihate. Povprečna velikost teh kapljic je od 1000 do 10 000 nanometrov, zato z nošenjem maske preprečite, da bi kapljice vstopile v zrak, ki bi ga vdihnil kdo drug.

Mit: Maske ne potrebujete, če ste fizično oddaljeni. 

Dejstvo: Pravilo 2 metra temelji na zastarelem prepričanju, da se COVID-19 širi samo s kapljicami. Pojavljajo se novi dokazi, ki kažejo, da se COVID-19 lahko tudi aerosolizira in ostane v zraku več kot 16 ur. Nošenje mask vam zato nudi dodatno zaščito pred virusnimi delci, ki se zadržujejo v zraku. Tudi če ste sami v nekem prostoru, je pomembno, da pomislite, kdo je bil v sobi pred vami. Tako kot gripa so tudi virusni delci nekoga, ki ni več prisoten v prostoru, še vedno v zraku, ki ga dihate.

Mit: Virus ni tako grozen.

Dejstvo: Za mnoge bolnike virus ni tako grozen, vendar ni mogoče napovedati, kdo bo dobil blažji primer in kdo hudega, proti kateremu se njihovo telo ne bo moglo boriti. Zdravniki opažajo tudi, da virus lahko povzroči kapi in srčne napade. Zdravniki z univerze Loma Linda University Health so opazili zaskrbljujoč trend, da prihajajo v bolnišnično oskrbo vedno mlajši bolniki, ki sicer nimajo znanih zdravstvenih težav z dihali, pri čemer gre predvsem za debele mlade.

Prav tako je treba upoštevati tudi dolgoročne posledice okužbe; virus je nov, zato je nemogoče vedeti, kakšne le-te so. 

Mit: Maske pomagajo le, če nekdo ima simptome. 

Dejstvo: Skoraj polovico okužb povzročijo ljudje, ki so bili bodisi predsimptomatski bodisi asimptomatski. Ker ne vemo, kdo virus prenaša, je najbolje domnevati, da so nalezljivi vsi in nositi masko, da zaščitite sebe pred drugimi in druge pred sabo.

Mit: Nošenje maske bo oslabilo moj imunski sistem. 

Dejstvo: Skozi celotno življenje se je vaš imunski sistem napolnil s stotisoči tujih delcev, imenovanih antigeni. Tudi če za kratek čas zmanjšate vdihavanje malega števila antigenov, to še ne pomeni, da vaš imunski sistem nima ničesar za početi. Pravzaprav nihče od nas ne je sterilne hrane, zato lahko bakterije in virusi še vedno vstopajo v naše telo s hrano in skrbijo, da imunski sistem deluje in ostaja močan.

Naše verovanje

Verovanje adventistov naj bi prežemalo celotno posameznikovo življenje. Temelji na Svetem pismu, ki daje prepričljivo sliko o Bogu. Vabljeni ste, da raziskujete, doživite in spoznavate Njega, ki želi izboljšati vsa področja vašega življenja.

Adventisti.si je uradna spletna stran Krščanske adventistične cerkve v Republiki Sloveniji

crossmenu