MENI
ZAPRI

Adventisti.si je uradna spletna stran Krščanske adventistične cerkve v Republiki Sloveniji.

Adventisti smo predani pomagati ljudem razumeti Sveto pismo ter najti svobodo in upanje v Jezusu.

Vpliv količine mlečnih izdelkov na povečano tveganje za raka prostate

Moški z večjim vnosom mlečnih izdelkov, zlasti mleka, se glede na novo študijo (Dairy foods, calcium intakes, and risk of incident prostate cancer in Adventist Health Study -2, The American Journal Clinical Nutrition, Volumen 116, Issue 2, Avgust 2022, 314–324), ki so jo izvedli raziskovalci na Loma Linda University Health, soočajo z bistveno večjim tveganjem za raka prostate kot moški z nizkim vnosom mlečnih izdelkov.

Študija ni ugotovila povezave med povečanim tveganjem raka na prostati in vnosom kalcija, katerega vir ni bil iz mlečnih izdelkov. To pomeni, da imajo poleg kalcija tudi druge snovi v mleku vlogo pri tveganju, ki ga mlečni izdelki predstavljajo za raka prostate.

Gary Faser, glavni raziskovalec študije: Naše ugotovitve dodajajo težo drugim dokazom, ki povezujejo mlečne izdelke kot sprejemljiv dejavnik tveganja za raka na prostati, a ne kalcija, katerega vir niso mlečni izdelki.

Rezultati študije razkrivajo, da so se moški, ki so zaužili približno 430 g mleka na dan (1 ¾ skodelice mleka), soočili s 25% povečanim tveganjem za raka prostate v primerjavi z moškimi, ki so zaužili 20,2 g mleka na dan (1/2 skodelice mleka: 125 ml na teden); ali pa še z večjim tveganjem v primerjavi s tistimi, ki v svoji prehrani nimajo mlečnih izdelkov.

Faser je opozoril, da so imeli rezultati minimalne razlike pri primerjavi vnosa polnomastnega mleka, mleka z zmanjšano maščobo ali nemastnim mlekom. Ni bilo pomembnih razlik med sirom ali jogurtom.

Študija je ovrednotila prehranske vnose med 28.000 moškimi iz Severne Amerike s širokim razponom izpostavljenosti mlečnim izdelkom in kalciju. Vsi ti moški so bili na začetku brez raka na prostati.

Prehranski vnosi so bili ocenjeni iz vprašalnika o pogostosti uživanja hrane (FFQ) v 24 urah. Izhodiščno vprašanje je vključevalo demografske podatke, družinsko anamnezo raka prostate, fizično aktivnost, uživanje alkohola, presejalni test raka prostate in ITM.

Raziskovalci so nato uporabili register raka za spremljanje raka prostate pri udeležencih v povprečju skoraj osem let.

Do konca raziskave so državni registri poročali o 1.254 novih primerih raka prostate med udeleženci raziskave.

Faster in sooavtorji so kot del svoje analize ločili vnos kalcija iz nemlečnih virov (oreščkov, semen, križnic in druge zelene zelenjave, stročnic, sadja in obogatenih žit) od vnosa kalcija iz mlečnih izdelkov.

Uporabili so statistični model, da bi se osredotočili na vnos mlečne hrane ne glede na druge dejavnike, kot so vnos kalcija brez mleka, družinske anamneze, rasa in starost.

Faser je dejal, da je narava velike, raznolike kohorte postavila avtorje študije v dober položaj za oceno teh razlik.

Treba je omeniti zanimiv dejavnik, da rezultati niso pokazali enakega povečanja tveganja pri moških, ki so postopoma zaužili več mleka. Z drugimi besedami, povečevanje vnosa mleka v korakih po 50 g na dan ni prineslo enakega tveganja, ko so porcije postajale vedno večje.

Povečano tveganje nastane, ko dosežete 150 g, to je približno 2/3 skodelice mleka na dan. Faser pravi, da je skoraj tako, kot da je neka biološka ali biokemična pot nasičena pri približno 2/3 skodelice (150 ml) na dan.

Vendar je njihova študijska kohorta omogočila raziskavi primerjavo širokega spektra porabe mleka, vključno z nizkimi ravnmi.

Podatki so pokazali malo dokazov o povezavi med vnosom kalcija in pojavom raka na prostati. Ena od razlag je, da so mlečni izdelki in neki tesno povezani neznani dejavniki vzorčno povezani s tveganjem za nastanek raka na prostati, navaja študija.

Predhodna študija (Dairy, soy, and risk breast cancer: those confounded milks; International Journal of Epidemiology, Volumen 49, Issue 5, October 2020, 1526–1537) govori o vplivu mlečnih izdelkov na tveganje za raka na dojki pri ženskah in je pokazala podobne rezultate tako pri povečanem vnosu uživanja mlečnih izdelkov kot pri obsegu tveganja.

»Vzporednice med našim dokumentom o raku dojke pri ženskah pred enim letom in tem dokumentom, ki se nanaša na moške, so osupljive in zdi se, da delujejo isti biološki mehanizmi,« je dejal Faser.

Ker nadaljne študije raziskujejo, kako bi lahko uživanje mlečnih izdelkov povečalo tveganje za raka na prostati, Faser svetuje, da bi bilo dobro, da so preudarni moški, ki imajo družinsko anamnezo raka na prostati in druge dejavnike tveganja (kot so starost, etična pripadnost, prehrana, kajenje), previdni pri uživanju celo zmernih količin mlečnih izdelkov v svoji prehrani, dokler se to ne razjasni.

Če menite, da imate večje tveganje od povprečnega moškega, razmislite o alternativah, kot so mleko iz soje, ovsa, indijskih oreščkov itd.

Ta študija je del Adventist Health Study – 2, dolgoročne zdravstvene študije, ki raziskuje povezavo med načinom življenja, prehrano in boleznijo med člani Adventistov sedmega dne in se delno financira z velikodušnostjo Ardmore Institute of Health

Naše verovanje

Verovanje adventistov naj bi prežemalo celotno posameznikovo življenje. Temelji na Svetem pismu, ki daje prepričljivo sliko o Bogu. Vabljeni ste, da raziskujete, doživite in spoznavate Njega, ki želi izboljšati vsa področja vašega življenja.

Adventisti.si je uradna spletna stran Krščanske adventistične cerkve v Republiki Sloveniji

crossmenu