MENI
ZAPRI

Adventisti.si je uradna spletna stran Krščanske adventistične cerkve v Republiki Sloveniji.

Adventisti smo predani pomagati ljudem razumeti Sveto pismo ter najti svobodo in upanje v Jezusu.

Uživanje nekaterih živil, ki pomagajo pri prehladu

"On, ki zdravi potrte v srcu in obvezuje njihove rane;" (Ps 147,3)

ČEBULA

Vsebuje žveplove spojine, ki tvorijo eterična olja čebule, ki razkužujejo in zmanjšujejo vnetje sluznice dihalnih poti ter izboljšajo njihovo delovanje.

Je mukolitik, saj pomaga razgraditi sluz v dihalnih poteh, in bronhodilatator. Iz dihalnih poti pomaga izkašljati sluz. Deluje tudi antibiotično.

Pomaga pri vseh prehladih.

Kako jo uporabljamo pri prehladih:

  • Najbolj deluje surova čebula. Ljudje z rano ali vnetjem želodca ne smejo uporabljati surove čebulo, ampak kuhano. Pikantnost malo ublažimo, če jo narezano nekaj minut peremo v vodi in dodamo limonin sok.
  • Čebulni sirup: Kose čebule kuhamo v vodi (samo malo časa), z ročnim mešalnikom zmiksamo v pasto in dodamo malo medu. Dlje kot kuhamo, manj je sirup učinkovit.
  • Čebulni sirup malo drugače: 5 čebul narežemo na kose, dodamo 5 žlic medu, malo limoninega soka in liter vode. Pomešamo in pustimo stati 8 ur, odcedimo ter vsak dan popijemo 6-krat na dan po 2 žlici.
  • Podobno lahko uporabimo zelje, ki vsebuje eterična olja z žveplovimi spojinami: ima antiseptično in mukolitično vlogo. Narežemo malo glavo zelja, za vsako skodelico zelja dodamo 5 žlic medu in 1 l vode. Kuhamo na majhnem ognju, da nastane siup. Pred vsakim obrokom vzamemo 2 žlici sirupa. Sirup hranimo na hladnem.

FIGE

Suhe fige imajo zdravilen učinek na bronhialne poti. Lahko jih jemo same ali kuhane v mleku. Olajšajo kašelj, izkašljevanje in pomirjajo dihala. So zdravilni pripomoček pri kroničnem bronhitisu.

Kuhane v mleku (dobra so rastlinska mleka): ½ skodelice narezanih suhih fig kuhamo v ½ l mleka. Dodamo lahko malo medu.

Če je presladko, dodamo malo limoninega soka.

Suhe fige čez noč namočimo v vodi in jih nato jemo.

DATELJNI

Datlje lahko uporabimo za lajšanje prekomernega suhega kašlja. Prav tako so odličen pripomoček pri prehladih bronhijev, ker imajo pomirjajoč učinek na bronhialne poti in delujejo kot antitusik.

Zelo dobro delujejo datlji kuhani v kravjem ali sojinem mleku: 10 dag izkoščičenih in narezanih datljev kuhamo nekaj minut v pol litra mleka. Lahko dodamo žlico medu.

Prav tako lahko dodamo malo limoninega soka.

Večkrat na dan jemo po eno žličko.


dr. Marija Hari Novinšek

Naše verovanje

Verovanje adventistov naj bi prežemalo celotno posameznikovo življenje. Temelji na Svetem pismu, ki daje prepričljivo sliko o Bogu. Vabljeni ste, da raziskujete, doživite in spoznavate Njega, ki želi izboljšati vsa področja vašega življenja.

Adventisti.si je uradna spletna stran Krščanske adventistične cerkve v Republiki Sloveniji

crossmenu