MENI
ZAPRI

Adventisti.si je uradna spletna stran Krščanske adventistične cerkve v Republiki Sloveniji.

Adventisti smo predani pomagati ljudem razumeti Sveto pismo ter najti svobodo in upanje v Jezusu.

Študija o uživanju avokada, trebušni maščobi in holesterolu

V študiji je bilo ugotovljeno, da dnevno zaužitje enega avokada rahlo zniža holesterol, vendar ne vpliva na trebušno maščobo, maščobo v jetrih ali obseg pasu pri ljudeh s prekomerno telesno težo ali debelostjo.

Raziskovalci na štirih univerzah so usklajeno izvedli šestmesečni poskus, ki je vključeval veš kot 1000 udeležencev s prekomerno telesno težo ali debelostjo, od katerih je bilo polovici naročeno, naj vsak dan pojedo en avokado, druga polovica pa avokada ni uživala.

Raziskovalci so tudi ugotovili, da so udeleženci, ki so med študijo jedli avokado, na splošno zaužili več kalorij in imeli nekoliko bolj zdravo prehrano.

Medtem ko en avokado na dan ni povzročil klinično pomembnih izboljšav trebušne maščobe in drugih kardiometabolnih dejavnikov tveganja, je uživanje enega avokada na dan izboljšalo kakovost prehrane, a ni povzročilo povečanja telesne teže, pravi eden od glavnih raziskovalcev študije, Joan Sabate, profesor na univerzi Loma Linda.

Dodaja, da je to pozitivno, saj uživanje dodatnih kalorij iz avokada ne vpliva na telesno težo in trebušno maščobo ter rahlo zniža skupni in LDL-holesterol.

V študiji so sodelovali raziskovalci na Univerzi Loma Linda, Državni univerzi Pensilvenije, Univerzi Tufts in UCLA ob kordinacijski podpori Univerze Wake Forest. Študija je bila objavljena v reviji: Effect of Incorporating 1 Avocado Per Day Versus Habitual Diet on Visceral Adiposity: A Randomised Trial; Journal of the American Heart Association, 2022; 11:e025657.

Sabate je dejal, da je bila to najobsežnejša študija o učinkih avokada na zdravje, vključno z velikim številom udeležencev študije in dolžino časovnega obdobja raziskave.

Natančne meritve maščobe na trebuhu in okoli ostalih organov preiskovanca so bile izmerjene z MR (magnetno resonanco) na štirih univerzah ob koncu študije.

Prav tako Sabate dodaja, da so se v raziskavi odločili vključiti študijo maščobe znotraj trebuha, ker je pogosto povezana z dejavniki tveganja pri srčnožilnih boleznih.

Enkrat nenasičene maščobe, ki jih najdemo v avokadu in olivnem olju, so zdrave maščobe in hranljive v ustreznih količinah.

Študijo je v celoti financiral Hass Avocado Board s sedežem v Mission Viejo, Kalifornija.

Naše verovanje

Verovanje adventistov naj bi prežemalo celotno posameznikovo življenje. Temelji na Svetem pismu, ki daje prepričljivo sliko o Bogu. Vabljeni ste, da raziskujete, doživite in spoznavate Njega, ki želi izboljšati vsa področja vašega življenja.

Adventisti.si je uradna spletna stran Krščanske adventistične cerkve v Republiki Sloveniji

crossmenu