MENI
ZAPRI

Adventisti.si je uradna spletna stran Krščanske adventistične cerkve v Republiki Sloveniji.

Adventisti smo predani pomagati ljudem razumeti Sveto pismo ter najti svobodo in upanje v Jezusu.

Cepivo, cepljenje

Zaradi pogostih vprašanj glede cepiv, ki smo jih prejemali na zdravstvenem oddelku naše cerkve v Španiji, smo se odločiti, da to zadevo naslovimo v našo adventistično revijo (Adventist Magazine).

Napovedi glede cepiv so zapletene zaradi njihovih številnih posledic, tako na zdravstvenem kot gospodarskem in celo političnem področju. Ta članek smo si upali objaviti šele po molitvi in posvetovanju s številnimi strokovnjaki v naši cerkvi.

Cepljenje je eden najpomembnejših napredkov v javnem zdravju in vsako leto reši na milijone življenj, trdi SZO. [1] Nihče se več ne spomni, kako je bilo izgubiti otroka zaradi davice oz. kako je vaš sosed trpel za posledicami otroške paralize. Kampanje cepljenja so skupaj z izboljšano higieno prispevale k dramatičnemu znižanju posledic in smrti zaradi nekaterih kužnih bolezni.

 1. marca 2015 je Generalna konferenca adventistov sedmega dne objavila izjavo glede cepiva: [2]

»Cerkev adventistov sedmega dne daje močan poudarek na zdravje in dobro počutje. Poudarek adventistov na zdravju temelji na Svetopisemskih razodetjih, navdahnjenih spisih E.G. White (soustanoviteljice cerkve) in pregledani znanstveni literaturi. Zato spodbujamo odgovorno imunizacijo/cepljenje in nimamo verskega razloga, da naših vernikov ne bi spodbujali k odgovorni udeležbi v programih zaščitne in preventivne imunizacije. Cenimo zdravje in varnost populacije, vključno z ohranjanjem »čredne ali kolektivne imunosti«. Nismo vest posameznega vernika in spoštujemo posamezne odločitve. O tem odločajo posamezniki. Odločitev proti imunizaciji ni in ne sme biti smatrana kot dogma ali doktrina cerkve adventistov sedmega dne.«

CEPIVO, REŠITEV ZA KORONAVIRUS?

Zaradi pojava pandemije COVID-19 nastaja nov scenarij. Mnogi svoje upe polagajo v napovedano cepivo proti koronavirusu. »Počakajmo, če bodo uspeli razviti cepivo, in končajmo s tem«, je eden najpogosteje slišanih stavkov. Iluzija, da bo cepivo zaustavilo epidemijo, je povzročila revolucijo na borzah po vsem svetu, saj nekatera farmacevtska podjetja napovedujejo več milijonov dolarjev visoke prihodke.

Številni organi in organizacije, med njimi tudi britanski BBC [3], že svarijo pred tem, da želeno cepivo ne bo pomenilo čudežne rešitve za pandemijo.

Lahko se vprašamo, ali imamo lahko podobno kot pri pomembnem zdravstvenem sporočilu, tako visoka pričakovanja glede slovitega cepiva proti koronavirusu. Pastor Ted Wilson, predsednik Generalne konference adventistov sedmega dne, je marca 2020 zapisal: [4]

»Številni raziskovalci in zdravstveni strokovnjaki so prepoznali, da je eden najboljših načinov za izogibanje okužbam s koronavirusom oz. katerim koli virusom, bolj zdrav imunski sistem, ki se gradi z zdravim življenskim slogom. Adventisti sedmega dne so znani po svojem zdravem življenju, po sledenju načelom za čudovito zdravje, ki so omenjena v Svetem pismu in v navdahnjenih spisih Ellen White. Zdravo življenje vključuje uravnoteženo prehrano osnovano na pretežno nerafiniranih rastlinskih živilih, z veliko svežega sadja in zelenjave, oreščkov, semen in polnozrnatih žit, ter izogibanje slabim maščobam in sladkorjem, ki slabijo imunski sistem«.

Adventisti imajo prav, ko trdijo, da je zdrav in učinkovit imunski sistem, ob upoštevanju pravil higiene, vsaj enako pomemben kot cepljenje (če ne še bolj) pri preprečevanju okužbe. Med drugim tudi zato, ker ni cepiva za številne patogene bakterije, ki nam grozijo vsak dan, zlasti pa ni cepiva za tiste bakterije, ki nam bodo grozile v prihodnosti.

Nedavno poročilo medvladne platforme znanosti in politike, v povezavi z ZN, glede storitev bioraznolikosti in ekosistema (IPBES) pravi, da v naravi obstaja tudi do 827.000 različnih vrst virusov, ki lahko okužijo ljudi, ter napoveduje pogostejše, bolj smrtonosne in drage pandemije. [5] Seveda ni mogoče razviti cepiva proti 827.000 različnim virusom, čeprav bi si nekateri to želeli.

Vernikov ne sme presenetiti, da bo v prihodnosti prihajalo do še več epidemij in pandemij. Jezus je to napovedal že v Evangeliju po Mateju 24:7. Zloraba narave in zlasti živali za masovno proizvodnjo mesa, uničevanje gozdov in trgovanje z divjimi živalmi so vzroki za trenutne epidemije, trdi zgoraj navedeno poročilo.

Dokler bomo ostali na tem svetu in dokler se narava ne vrne v svojo izvirno popolnost, bodo prisotni virusi in številne druge vrste patogenih bakterij. Ker kljub številnim vrstam antiseptičnih in antibiotičnih zdravil ni mogoče uničiti vseh, bomo prisiljeni živeti z njimi. Krepitev našega imunskega sistema je najpomembnejši način za boj proti virusom in drugim bakterijam, ki povzročajo bolezni.

NEFARMAKOLOŠKE STRATEGIJE

Dr. Haroldo Rojas, direktor oddelka za infektologijo v Sanatorio Adventista del Plata, ki se nahaja v Entre Rios, v Argentini, je med intervjujem maja 2020 povedal naslednje: [6]

»…kot medicinski strokovnjaki moramo biti pripravljeni sprejeti tudi nefarmakološke strategije, ki spodbujajo naš imunski sistem. Od prehrane na osnovi zelenjave do zdravljenj s hidroterapijo in počitkom, ki so del osmih naravnih zdravil, danih od Boga. V tem času pandemije je zdaj njihova uporaba izjemna priložnost, ne glede na to, ali ste okuženi ali ne. Možnost, da bodo pandemije, kot npr. koronavirus SARS-CoV-2, in podobne nadloge v prihodnosti postale pogostejše in globalne, je realna.”

SKRBI GLEDE NOVEGA CEPIVA

Naznanjeno cepivo proti koronavirusu SARS-CoV-2, ki povzroča COVID-19, vzbuja skrbi, med katere spadajo:

 •  Njegova inovativna tehnologija: Prvič je cepivo proizvedeno na osnovi mRNA (prenašalec ribonukleinske kisline), ki je sposobno sprožiti protitelesa v telesu proti virusnemu proteinu bodice S (spike protein), s katerim se koronavirus veže na celice.
 • Njegov razvoj v rekordnem času: V skladu s študijo Univerze v Pensilvaniji (ZDA) je za razvoj cepiva potrebno povprečno deset let. [7] Rekord trenutno drži cepivo proti mumpsu, ki je bilo pripravljeno v štirih letih. Cepivo proti virusu HIV, ki povzroča AIDS, čeprav je to seveda precej drugačen virus od SARS-CoV-2, tudi po skoraj 30 letih raziskav še ni bilo razvito. Razvoj cepiva v enem letu otežuje ocenjevanje njegove učinkovitosti in možnih srednje ter dolgoročnih stranskih učinkov.
 • Njegova učinkovitost proti mutiranim virusom: Koronavirusi v svoji genetski kodi pogosto mutirajo, s čimer imajo sposobnost rekombiniranja z drugimi virusi. Podobno se dogaja pri virusih gripe iz družine miksovirusov, še ene družine RNA-virusov, podobnih koronavirusom. Zaradi sposobnosti mutiranja, je potrebno cepivo proti gripi preoblikovati vsako leto. Bo cepivo učinkovito proti mutiranim koronavirusom SARS-CoV-2, kot so tisti, katere že zaznavajo na številnih mestih po svetu?
 • Potencialno obvezno stanje: Nekateri politični vodje so že naznanili svoj namen, da bi uvedli obvezno cepljenje proti koronavirusu, podobno kot je obvezna uporaba varnostnega pasu v avtomobilu. Druge države, npr. Češka in Bolgarija, so od svojih državljanov že pred pandemijo zahtevale cepljenje, pri čemer je prevladovalo pravilo do kolektivne zaščite zdravja. V Španiji trenutno velja načelo samostojnosti, ki priznava pravico do sprejema ali zavrnitve medicinskih terapij ali postopkov. Vendar pa je obenem zakonsko določeno, da lahko javni organi izvedejo kakršne koli ukrepe za ohranjanje javnega zdravja. Bi lahko bil to korak proti omejitvi svobode vesti tudi na drugih področjih kot je vera, na podlagi domnevne obrambe kolektivnih interesov v primerjavi s svobodo posameznika.

SKLEPI

 1. Adventisti sedmega dne dajemo poudarek na preprečevanju bolezni
 • Prek higiene, katere osnove je mogoče najti v knjigah Svetega pisma.
 • S krepitvijo imunskega sistema prek zdrave prehrane in življenjskega sloga na osnovi Svetopisemskih načel in le teh obširneje napisanih v knjigah Ellen G. White.
 1. Cepiva imajo, podobno kot vsa zdravila, pozitivne in negativne vidike:

Pozitivni: Obstajajo znanstveni dokazi o koristih cepljenja za javno zdravje glede preprečevanja kužnih bolezni. Vendar trenutne nižje smrtnosti zaradi kužnih bolezni ni mogoče pripisati izključno cepivom, pomemben delež so prispevale tudi izboljšave glede higiene in javnih sanitarnih sistemov.

Negativni: Po cepljenju lahko pride do neželenih učinkov, večina od njih je kratkoročnih in blagih. Teoretično obstaja možnost, da lahko nekatera cepiva proti virusom, npr. tista, ki so bila nedavno razvita prek genetskega inženiringa, povzročijo hujše srednje- in dolgoročne stranske učinke, čeprav trenutno ni prepričljivih dokazov za to.

 1. Cepljenje ne izključuje potrebe po upoštevanju preventivnih pravil, kot npr. zdrav življenjski slog. »Cepi se in počni kar želiš« ni sprejemljivo sporočilo.
 1. Odločitev za cepljenje ali proti njemu je v domeni posameznika in jo je potrebno spoštovati, vendar ne more temeljiti na kakršni koli dogmi ali doktrini cerkve adventistov sedmega dne.
 1. Cerkev adventistov sedmega dne ne zavrača cepiv. Vendar, ker ni mogoče razviti cepiva proti vsem trenutnim kužnim boleznim, še manj pa proti tistim, ki lahko v prihodnosti povzročijo epidemije ali pandemije, bi moral biti naš poudarek na krepitvi imunskega sistema prek zdravega življenjskega sloga na osnovi 8 naravnih zdravilih.


Avtor: Jorge Pamplona, zdravnik

[1] https://www.who.int/health-topics/vaccines-and-immunization#tab=tab_1

[2] https://www.adventist.org/articles/immunization/

[3] https://www.bbc.com/mundo/noticias-54458516

[4] Ted N. C. Wilson https://noticias.adventistas.org/es/noticia/institucional/presidente-mundial-de-la-iglesia-adventista-se-pronuncia-sobre-el-coronavirus/

[5] https://ipbes.net/pandemics

[6] https://noticias.adventistas.org/es/noticia/ciencia/especialista-explica-sobre-tratamientos-y-vacunas-contra-el-covid-19/

[7] The complexity and cost of vaccine manufacturing – An overview. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28647170/

Naše verovanje

Verovanje adventistov naj bi prežemalo celotno posameznikovo življenje. Temelji na Svetem pismu, ki daje prepričljivo sliko o Bogu. Vabljeni ste, da raziskujete, doživite in spoznavate Njega, ki želi izboljšati vsa področja vašega življenja.

Adventisti.si je uradna spletna stran Krščanske adventistične cerkve v Republiki Sloveniji

crossmenu