MENI
ZAPRI

Adventisti.si je uradna spletna stran Krščanske adventistične cerkve v Republiki Sloveniji.

Adventisti smo predani pomagati ljudem razumeti Sveto pismo ter najti svobodo in upanje v Jezusu.

Cepiva proti covidu-19: odpravljanje pomislekov, svetovanje

Zdravstveni oddelek Generalne konference, Inštitut za svetopisemske raziskave GC in Univerza za farmacijo ter Šola za javno zdravje Univerze Loma Linda.

V pogovoru s Šolo za javno zdravje (LLUSPH) Univerze Loma Linda je Michael Hogue, dekan Univerze za farmacijo Loma Linda, zaposlen v Svetovalni komisiji za cepljenja s cepivom proti covidu-19 pri ameriških centrih za nadzor bolezni (CDC) in delovni skupini za cepiva proti covidu-19 v okrožju San Bernardino v Kaliforniji, delil naslednja spoznanja ob pogostih vprašanjih o cepivih Pfizer/BioNtech in Moderna. Njegova spoznanja in razlage so prikazani spodaj.

VPRAŠANJA IN DEJSTVA O CEPIVU

Vprašanje: Ali cepivo mRNK (informacijska RNK) spremeni našo DNA?

DEJSTVO: Obe omenjeni cepivi temeljita na mRNA, kar je prvič za cepiva, vendar se ta tehnologija v zadnjih 15 letih uporablja pri zdravljenju. Cepivo vstopi v celično plazmo (tekočina v celici), kjer spodbuja nastajanje protiteles za boj proti beljakovinam virusa SARS-CoV-2. Ker cepivo ne vstopi v jedro gostiteljske celice, ne spremeni DNK ali njene genetske strukture/funkcije.

Vprašanje: Ali je cepivo lahko varno in učinkovito, čeprav je bilo tako hitro razvito?

DEJSTVO: Zaradi trenutne tehnologije je bil virus SARS-CoV-2 raziskan v nekaj dneh po odkritju, in takoj se je začelo s pripravo cepiva. Velikost vzorca za veliko raziskavo je 40.000 ljudi (povprečna velikost vzorca za cepivo FDA je običajno le 27.000 oseb). Sedaj smo dva meseca v dvoletni raziskavi. Podatki se skrbno spremljajo.

Prvi odmerek je pokazal 50-odstotno zaščito imunskega odziva. Drugi odmerek je dosegel 95-odstotno zaščito! (Samo cepivo proti hepatitisu A nudi višjo, skoraj 100-odstotno zaščito.) Študija je bila dobro zasnovana in je zelo natančno predstavljala demografske podatke v ZDA, z izjemo indijanskih prebivalcev (in tekoča študija si prizadeva to popraviti). Učinkovitost ter neželeni učinki so bili podobni pri vseh etničnih skupinah.

Vprašanje: Ali so sestavine in konzervansi v cepivu nevarni?

DEJSTVO: V obravnavanih cepivih proti covidu-19 ni konzervansov, zato za shranjevanje in prevoz potrebujejo naprave za globoko zamrzovanje. Cepivo je skrbno prečiščeno. 

Vprašanje: Kakšni so neželeni učinki? 

DEJSTVO: Doslej je 10 % preiskovancev poročalo o vročini do drugega dne, v 24 urah pa je 50–60 odstotkov poročalo, da čutijo “bolečine”. Do zdaj je bilo pri cepivu Pfizer/BioNtech zelo malo resnih neželenih učinkov, vključno s tremi primeri pomembnih alergijskih reakcij (nenavadno nizko; verjetno zaradi neuporabe konzervansov).

Nadalje je dr. Hogue komentiral, da če je bila oseba v preteklosti že pozitivna na test covida-19, lahko še vedno dobi cepivo; preprosto se bo povišala njena raven protiteles. Poudaril je tudi, da je jemanje cepiva v ZDA prostovoljno, in ne obvezno.

Učinkovitost cepiv Pfizerja/BioNtecha in Moderne je podobna, vendar niso medsebojno zamenljiva (drugi odmerek mora biti iste znamke kot prvi). Za cepivo Pfizer obstaja 21-dnevni interval med obema odmerkoma; poročajo, da bo za cepivo Moderne interval med odmerkoma 28 dni. Cepiva ni dovoljeno uporabljati med nosečnostjo ali pri osebah, mlajših od 16 let.

Naše verovanje

Verovanje adventistov naj bi prežemalo celotno posameznikovo življenje. Temelji na Svetem pismu, ki daje prepričljivo sliko o Bogu. Vabljeni ste, da raziskujete, doživite in spoznavate Njega, ki želi izboljšati vsa področja vašega življenja.

Adventisti.si je uradna spletna stran Krščanske adventistične cerkve v Republiki Sloveniji

crossmenu