MENI
ZAPRI

Adventisti.si je uradna spletna stran Krščanske adventistične cerkve v Republiki Sloveniji.

Adventisti smo predani pomagati ljudem razumeti Sveto pismo ter najti svobodo in upanje v Jezusu.

Bog bo poskrbel zame – Ampak kako?

Med to pandemijo sem slišal ljudi, ki trdijo, da nas ne bi smeli nadzorovati vladni predpisi.

Mnogi so se jih naveličali. Nekateri ljudje nočejo nositi mask ali menijo, da socialno distanciranje ni pomembno. Nekateri ljudje niso želeli zapreti pisarn, šol ali cerkva.

Nekateri pravijo, da naj nas ne skrbi nič, ker bo Bog poskrbel za nas. Ne morem se ne strinjati z zadnjim delom tega stavka. Bog je bil vedno na voljo za človeštvo, ne glede na vse.

Ampak obstaja ena težava. Nismo mu vedno dovolili, da bi poskrbel za nas tako, kot si želi. Ne dovolimo mu, da oblikuje naše misli in razumevanje sveta.

Bog je Izraelcem v puščavi dal vse vrste nasvetov, da bi se lažje spopadli v težkih okoliščinah. Lahko bi jih poimenovali predpisi o javnem zdravju. Vse od zdrave prehrane do tega, kako ravnati z nalezljivimi živalskimi trupli, če jih naštejemo le nekaj. Bog je znanstvenik. Lahko dela čudeže, toda večino časa Bog ne spreminjafizikalnih zakonov. Prepričan sem, da je Bog celo rekel, da so dobri, ko so bili narejeni.

Izobražuje. Svetuje, kaj je najbolje za ohranjanje zdravja telesa, kajnajbolje za socialno zdravje, celo glede mikrobiologije je svetoval že veliko prej, preden smo se zavedali obstoja bakterij ali virusov. Pred izumom stranišč in kanalizacije je svetoval o teh zadevah (5. Mojzesova 23: 12-13). Mojzesu je dajal medicinske informacije o “gobavosti” ali “kožni bolezni”. V 3. Mojzesovi knjigi 13. poglavju daje podrobne klinične informacije o tem, kaj iskati. Duhovnik naj bi počel to, kar bi danes počel zdravnik. “Duhovnik naj pregleda rano na koži, in če so se dlake na rani pobelile ter se zdi, da je rana globlja, potem gre za neprijetno kožno bolezen. Ko duhovnik pregleda to osebo, jo razglasi za nečisto. Če je bleščeča pika na koži bela, vendar se zdi, da ni globlja ter se dlake na rani niso pobelili, naj duhovnik sedem dni izolira to osebo. “(3. Mojzesova 13: 3,4 NIV) Tu podrobno opisuje, kaj je treba iskati in kaj storiti glede tega. Če so prisotni vsi simptomi, je treba osebi postaviti diagnozo in jo izolirati, v nasprotnem primeru bi bila oseba teden dni v karanteni in nato ponovno pregledana. Če so simptomi še vedno nejasni, potem sledi ponovna 7-dnevna karantena in ponovni pregled. Se to sliši znano? Karantena za možne okužene in izolacija tistih, ki to zagotovo so? Da, prav to danes počnemo glede možnih ali dokončnih primerov COVID. Previdno ravnamo, držimo se razdalje, tako kot je bilo svetovano Izraelcem. Izvajamo karanteno in izolacijo. Če bi Izraelci imeli gumijaste rokavice in maske, bi verjetno kaj od tega brali v Bibliji, vendar jih niso imeli. Rokavice in maske so fenomen 20. stoletja.

Kaj če bi nekdo kršil predpise? Kaj če bi nekdo zdrav vstopil v kraj, kjer so živeli gobavci? “Bog bo poskrbel zame!” bi lahko rekli. Nisem tako prepričan, da bi Bog preprečil okužbo. Navodila je dal z razlogom. Tako so se lahko naučili, kako živeti s temi boleznimi.

Je danes kaj drugače? Zakaj danes ne bi sledili najboljšim znanstvenim spoznanjem?

Ali Bog še vedno navdihuje ljudi z znanstvenim znanjem? Verjamem, da je temu tako. Bog je Bog razuma, to lahko vidimo v celotni Bibliji. In to zagotovo lahko vidimo v naravi povsod okoli sebe. “Nebesa oznanjujejo božjo slavo; nebo oznanja delo njegovih rok.” (Ps 19.1 NIV) Po vsem vesolju lahko vidimo red v vseh stvareh. Zakoni urejajo gibanje od najmanjših kvarkov do največjih nebeških teles. Morda še vedno ne razumemo vsega, vendar obstajajo fizikalni zakoni, ki so vidni skozi vse to.

Bog je vsem nam dal znanje in pravila za obvladovanje okužb. Bog nam je dal sijajen um, da razmišljamo z logiko in razumevanjem. Dal nam je tudi sočutje in empatijo. Sposobnost razumevanja potreb drug drugega. Toda vse te sposobnosti je treba uveljaviti. Ko izvajamo fizično distanciranje in uporabljamo svoje maske, sledimo najboljšim znanstvenim spoznanjem našega časa, vendar pa tudi izkažemo svojo sposobnost sočutja in skrbi za svoje sosede, ker maska ni zaščita za vas… ampak za njih.

Avtor: Helgi Jonsson

Naše verovanje

Verovanje adventistov naj bi prežemalo celotno posameznikovo življenje. Temelji na Svetem pismu, ki daje prepričljivo sliko o Bogu. Vabljeni ste, da raziskujete, doživite in spoznavate Njega, ki želi izboljšati vsa področja vašega življenja.

Adventisti.si je uradna spletna stran Krščanske adventistične cerkve v Republiki Sloveniji

crossmenu