Cepiva proti covidu-19: odpravljanje pomislekov, svetovanje

Zdravstveni oddelek Generalne konference, Inštitut za svetopisemske raziskave GC in Univerza za farmacijo ter Šola za javno zdravje Univerze Loma Linda

V pogovoru s Šolo za javno zdravje (LLUSPH) Univerze Loma Linda je Michael Hogue, dekan Univerze za farmacijo Loma Linda, zaposlen v Svetovalni komisiji za cepljenja s cepivom proti covidu-19 pri ameriških centrih za nadzor bolezni (CDC) in delovni skupini za cepiva proti covidu-19 v okrožju San Bernardino v Kaliforniji, delil naslednja spoznanja ob pogostih vprašanjih o cepivih Pfizer/BioNtech in Moderna. Njegova spoznanja in razlage so prikazani spodaj.

Vprašanja in dejstva o cepivu

Vprašanje: Ali cepivo mRNK (informacijska RNK) spremeni našo DNA?

DEJSTVO: Obe omenjeni cepivi temeljita na mRNA, kar je prvič za cepiva, vendar se ta tehnologija v zadnjih 15 letih uporablja pri zdravljenju. Cepivo vstopi v celično plazmo (tekočina v celici), kjer spodbuja nastajanje protiteles za boj proti beljakovinam virusa SARS-CoV-2. Ker cepivo ne vstopi v jedro gostiteljske celice, ne spremeni DNK ali njene genetske strukture/funkcije.

Vprašanje: Ali je cepivo lahko varno in učinkovito, čeprav je bilo tako hitro razvito?

DEJSTVO: Zaradi trenutne tehnologije je bil virus SARS-CoV-2 raziskan v nekaj dneh po odkritju, in takoj se je začelo s pripravo cepiva. Velikost vzorca za veliko raziskavo je 40.000 ljudi (povprečna velikost vzorca za cepivo FDA je običajno le 27.000 oseb). Sedaj smo dva meseca v dvoletni raziskavi. Podatki se skrbno spremljajo.

Prvi odmerek je pokazal 50-odstotno zaščito imunskega odziva. Drugi odmerek je dosegel 95-odstotno zaščito! (Samo cepivo proti hepatitisu A nudi višjo, skoraj 100-odstotno zaščito.) Študija je bila dobro zasnovana in je zelo natančno predstavljala demografske podatke v ZDA, z izjemo indijanskih prebivalcev (in tekoča študija si prizadeva to popraviti). Učinkovitost ter neželeni učinki so bili podobni pri vseh etničnih skupinah.

Vprašanje: Ali so sestavine in konzervansi v cepivu nevarni?

DEJSTVO: V obravnavanih cepivih proti covidu-19 ni konzervansov, zato za shranjevanje in prevoz potrebujejo naprave za globoko zamrzovanje. Cepivo je skrbno prečiščeno. 

Vprašanje: Kakšni so neželeni učinki? 

DEJSTVO: Doslej je 10 % preiskovancev poročalo o vročini do drugega dne, v 24 urah pa je 50–60 odstotkov poročalo, da čutijo “bolečine”. Do zdaj je bilo pri cepivu Pfizer/BioNtech zelo malo resnih neželenih učinkov, vključno s tremi primeri pomembnih alergijskih reakcij (nenavadno nizko; verjetno zaradi neuporabe konzervansov).

Nadalje je dr. Hogue komentiral, da če je bila oseba v preteklosti že pozitivna na test covida-19, lahko še vedno dobi cepivo; preprosto se bo povišala njena raven protiteles. Poudaril je tudi, da je jemanje cepiva v ZDA prostovoljno, in ne obvezno.

Učinkovitost cepiv Pfizerja/BioNtecha in Moderne je podobna, vendar niso medsebojno zamenljiva (drugi odmerek mora biti iste znamke kot prvi). Za cepivo Pfizer obstaja 21-dnevni interval med obema odmerkoma; poročajo, da bo za cepivo Moderne interval med odmerkoma 28 dni. Cepiva ni dovoljeno uporabljati med nosečnostjo ali pri osebah, mlajših od 16 let.