ALI JE SPANJE ZAPRAVLJANJE ČASA?

Vse večkrat na lastni koži občutimo, da ni nič bolj dragoceno in vredno kakor zdravje, ki nam dovoljuje, da živimo optimalno življenje v vseh njegovih dimenzijah. Če smo se odločili, da bomo zaradi tega jedli bolj zdravo, popili več vode, se gibali …, a smo ob vsem tem pozabili na pomembnost kvalitetnega in zadostnega spanca, nismo še na dobri poti k željenemu cilju.

O tem, zakaj je pomemben pravi odmerek kvalitetnega spanja, je na predavanju z naslovom Ali je spanje zapravljanje časa v prostorih knjižnice v Dravogradu spregovorila Marjanca Hari Novinšek, dr. dent. med. Povedala je, da je spanje ključnega pomena za človekovo mentalno in telesno zdravje. Med spanjem, ki poteka v več fazah, se v telesu odvijajo številni procesi; telo se v tem času obnavlja, utrjuje spomine in si nabira energijo. Prav tako je spanje ključnega pomena za hormonsko ravnovesje in učinkovito delovanje imunskega sistema. Naše navade ali celo razvade (obilne in pozne večerje, preživljanje časa za računalnikom ali televizijo, predolg dnevni spanec …) lahko resno motijo spanje. Zato vsaj 3 ure pred nočnim počitkom ne uživajmo obilnih obrokov, kave ali alkohola, pol ure pred spanjem izklopimo vse naprave in se umirimo. Kvaliteto spanja si lahko izboljšamo z večerno molitvijo, branjem Svetega pisma in izročitvijo vseh bremen Bogu.

Preprosti nasveti, ki jih je govornica strokovno utemeljila, so zbrane spodbudili k razmišljanju o spremembah. Vsi se želimo zbuditi naspani, polni energije in pripravljeni na nov dan. Odločitve za dobre spremembe na zdravstvenem področju pa vedno prinašajo pozitivne rezultate, če smo le dovolj vztrajni in odločni.