DUHOVNI VIKEND ZA ŽENSKE

Avtor: Rosvita Abram

Duhovni vikend za ženske,  stalnica, ki pride z jesenjo in prinese mir, duhovno osvežitev, prenovo, predvsem pa novih moči za vso zimo in čudovitih vtisov, ki ne zbledijo vse do naslednje jeseni.  Letos je vikend potekal od 12. do 14. oktobra 2018,  kot že vrsto let v Crikvenici v Life centru. Udeležilo se ga je izjemno število udeleženk iz vse Slovenije, saj se je število približevalo  stotici.  

Čudovito jesensko jutro, se je v Crikvenici spremenilo v vroč »poletni« dan, ki je vse pogrel in pripravil za razvajanje ženske duše, telesa in duha. Po prijetnem popoldnevu je nastopil večer in sveti sobotni čas, ki se je začel z duhovno temo in slavljenjem v pesmi. 

Vse duhovne teme, kakor tudi ostala dogajanja so usmerjala k spoznavanju in sprejemanju Njega o katerem je govorila tudi himna tega vikenda »Nihče kakor ti …«  Nihče ni kot Jezus, ki zdravi, odpušča, spreminja, rešuje, sprejema, vodi, pomaga, … Ali se lahko od slabih deklet učimo kaj dobrega? Vsekakor, zato so tudi zapisane njihove življenjske zgodbe v Bibliji, da bi bile v poduk in učenje, predvsem pa da vidimo spremembo, ki sledi, ko dovolimo Jezusu, da se nas dotakne.  

Tri biblijske  ženske, tri življenjske zgodbe, dve zmotni dejanji, eno zavoženo življenje, ena sprememba  življenja, to je vir za nauk in poduk vseh udeleženk, da bi ne ponavljale napak oziroma znale obiti težave, s katerimi so se soočale prednice. Brez imena Lotova žena, poimenovana tokrat Loti, vse spomni na to, da se ne vežemo na ta svet, da smo na tej zemlji le tujke, da pa bodimo sol in luč kjerkoli se pojavljamo. Naj bo naša prisotnost povsod prijetna sprememba. Skozi Rahabino življenjsko zgodbo  se učimo strpnosti do drugačnih, ne obsojati in pomagati potrebnim. Dalilina zgodba uči iskrenosti in zavedanja, da so besede kakor škarje, ki lahko ranijo in režejo, zato bolje od ostrih besed uporabljati prave besede ob pravem času. Posebno mesto pa je imela tema pri sobotnem bogoslužju, saj je ne malo napak, ki jih delajo sodobne ženske v odnosu do moških, zato zanimiva tema, kako spoštovati može, in kaj pomeni biti »pokorna« žena. 

Duhovne teme, molitvena srečanja,  čajanka, izkušanje, prepevanje, delavnica o gostoljubju kot urejeni frizuri, film,  in celo telovadba na obali in vse drobne pozornosti so usmerjale misli vseh k dobremu in bile priložnost za druženja, sklepanje novih prijateljstev in predvsem duhovna prenova. Da sledile smo Duhu in se učile, da bomo sol, da bo naša prisotnost povsod prijetna, da bomo  sprememba na dobro, da bomo strpne, gostoljubne, brez predsodkov in obsojanj, pomagale potrebnim in bile iskrene, govorile lepe, izbrane besede in  bile spoštljive do svojih mož.  

Hvala vsem sestram, ki so pomagale s svojimi talenti in izkušnjami, da je bil vikend lep in blagoslovljen. 

Foto: Anja Cikač