Kako svojemu življenju dodati 10 let

Adventisti že desetletja upoštevajo medsebojno povezavo uma, telesa in duha z zdravim življenjskim slogom, ki omogoča doseganje boljšega zdravja in kvalitetnejšega življenja. Velika težnja k zdravemu načinu življenja je mnoge pripeljala do izboljšanja kvalitete življenja.

Toda, ali se lahko znanstveno dokaže, da tak način življenja povzroča dobre spremembe?

Da bi se to ugotovilo, so se pred  štiridesetimi leti začeli  dolgoročni raziskovalni projekti. Imenujejo se »Adventist Health Studies«. Te raziskave adventistov so prinesle presenetljive ugotovitve.

Najnovejšo raziskavo, ki se je začela leta 2002, je spodbudil National Cancer Institute (ameriški inštitut za rakava obolenja) in ga vodi skupina raziskovalcev z univerze Loma Linda. Glavni raziskovalec je dr. Gary E. Fraser, profesor medicine in epidemiologije (na fotografiji), ki je potreboval več let, da je ugotovil, kako življenjski slog, predvsem pa prehrana, vplivata na pojav kroničnih bolezni, kot so srčna obolenja in rak. V nadaljevanju so povzete nekatere njegove izjave o teh raziskavah.

Večina objavljenih raziskav se nanaša na študijo imenovano Adventist Health Study-1, ki je vključevala 34000 adventistov iz Kalifornije. Proučevali smo življenjsko dobo, srčna in rakasta obolenja, še posebej v povezavi s prehrano in ostalimi dejavniki življenjskega sloga. Druga raziskava, ki se je začela leta 2002, je mnogo obširnejša, saj je vključeno 96000 ljudi z vseh koncev ZDA. Osredotočena je predvsem na rakava obolenja in na življenjsko dobo ljudi.

Mislim, da je veliko zanimanje povzročil članek z naslovom »Deset let življenja — stvar izbire?«, objavljen pred devetimi leti. To je bil resnično zanimiv članek, ker smo pokazali, da lahko s svojimi odločitvami svojemu življenju dodamo do 10 let. Našli smo pet dejavnikov, od katerih vsak prispeva približno po dve dodatni leti življenja: vegetarijanska prehrana, srednje visok ITM, redno uživanje lupinastih plodov, življenje brez tobaka in redna telovadba.

Vpliv izbire življenjskega sloga – Izbira življenjskega sloga je resnično bistvena. Mnogi ljudje so glede tega precej dvomljivi in se na dejstvo, naj bi se čemerkoli odpovedali, ozirajo z veliko mero nezaupanja. Na mnogih področjih se držijo starih navad, ki jih ne želijo opustiti zaradi »nekaj dodatnih tednov« ob koncu življenja. Toda saj veste, da govorimo o desetih letih razlike. Gre za resnično pomembne stvari.

Podaljšanje življenja in zakonske zveze – Med splošno populacijo povprečna ženska izgubi moža pet let pred svojo smrtjo. Med adventisti znaša ta razkorak samo dve leti, tako da skupaj preživita  več časa.

Moški s spremembo življenjskega sloga pridobijo več – Obstaja zanimiva ugotovitev, da je zaradi vse večjega staranja populacije (kar je posledica vse  boljše zdravstvene oskrbe), vse težje doseči teh nekaj dodatnih let. Dejstvo pa je, da adventistični moški zberejo več dodatnih let kakor adventistične ženske. Menimo, da zato, ker ženskam že na splošno uspe doseči višjo starost.