Iz Svetega pisma

»Glej, to je moj služabnik, ki sem ga izvolil, moj ljubljeni, nad katerim ima veselje moja duša. Svojega duha bom položil nanj in narodom bo oznanil sodbo.«

Matej 12,18

Prijava za uporabnike

Povežite se z nami:
icon-facebook32   icon-twitter32   icon-youtube32   icon-rss-feed32
Urejeno življenje Natisni E-pošta
Avtor: Željko Bošnjak   
Torek, 31. januar 2017

BiblijaAleš je odraščal v veliki družini brez očeta, z malo denarja in veliko računi. V določenem obdobju je on igral vlogo očeta v domu, toda ni vedel, kako naj se sooči s pomanjkanjem in dolgovi. To je močno vplivalo na njegov pogled na življenje.

»Zagotovo vem samo to,« je rekel, »da ne bom vse življenje brez denarja!«

Takoj, ko je lahko, si je poiskal službo. Tisti dan, ko je dobil svojo prvo plačo, je vzel debelo cev, zavaril oba njena konca, na sredini cevi naredil majhno luknjo in vanjo stlačil del svoje plače, nato pa je cev zakopal v zemljo. Kadar koli je dobil plačo, je del denarja stlačil v cev. Aleševa odločnost, da bo varčeval, je bila močna kot kamen. Ko je napočil čas, da ustanovi lastno podjetje, je imel pripravljeno večjo vsoto denarja. Zaradi svoje odločitve, načrta in organizacije svojega življenja nikoli več ni bil v dolgovih.

Če želimo, da se naš um razvija in dozoreva, mora biti pri načrtovanju in izvajanju načrtov organiziran in močan kot železo. Dnevni razpored, sodelovanje z drugimi, denar in vse, kar je del življenja, mora biti načrtovano.

Bog vsakemu od nas dnevno podarja 24 ur, mi pa se moramo odločiti, kaj bomo s tem časom naredili. Če ga razporedimo in naredimo prostor za vse življenjske dejavnosti, bomo dosegli veliko več. Naš um bo postal močnejši, saj mu ne bomo dovolili, da brezciljno tava, ampak mu bomo postavili določene meje.

V Svetem pismu beremo, da so tudi apostoli, ko so ustanavljali cerkve, videli potrebo po organizaciji. Tit, zvest Kristusov sledilec in učenec apostola Pavla, je po priporočilu svojega mentorja zapustil družino in ostal z novimi verniki, da bi jim pomagal. Apostol mu je v pismu razložil: »Na Kreti sem te pustil zato, da urediš, kar je še treba, in da po posameznih mestih postaviš starešine, kakor sem ti naročil.« (Tit 1,5) Trudu in načrtovanju prvih vernikov se lahko zahvalimo, da danes pripadamo kristjanom, ki že stoletja širijo evangelij in organizirano slavijo Boga v svojih cerkvah.

Z organizacijo svojega življenja lahko začnete tako, da naštejete vse, kar morate opraviti v enem dnevu ali tednu in jim določite čas, nato pa svoje načrte v molitvi poveste Bogu, da jih podpre ali zamenja. Potem pa se lotite dela. Če veste, da morate ta teden napisati pisno domačo nalogo, določite čas, kdaj boste to naredili. Recite si: »V torek popoldne bom napisal pisno domačo nalogo in jo oddal v sredo dopoldne.« Enako velja tudi za vsa gospodinjska opravila in opravke, ki jih je potrebno opraviti na raznih institucijah, za delo v podjetju itd.

Prav tako pomembna pa je tudi organizacija stvari, da ne boste izgubljali časa z iskanjem stvari po celi sobi ali stanovanju. Za to ne potrebujete dragih registrskih map. Uporabite kartonsko škatlo. Če nimate polic za knjige, jih naredite iz lesenih desk. Enako velja tudi za druga orodja, ki jih uporabljate pri delu v službi ali doma.

Nihče ne more organizirati vašega življenja namesto vas. Z Božjo pomočjo, boste to lahko zelo dobro opravili sami. Organiziran um namreč potrebuje organiziran prostor okrog sebe, mar ne?

 

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Če želite izvedeti več o tem, preberite našo Izjavo o uporabi piškotkov.

Ali se strinjate, da v ta namen na vaš računalnik naložimo piškotke?

EU Cookie Directive Plugin for Joomla Information